Nog vier fietsroutes zijn in de race voor de eretitel ‘Fietsroute van het Jaar 2022’. De Badischer Weinradweg (Duitsland), Royal Canal Greenway (Ierland), Vlaanderenroute (België) en LF Waterlinieroute (Nederland) zijn door de jury genomineerd. Ondanks alle corona-beperkingen, legden de leden van de jury afgelopen zomer en herfst duizenden kilometers in Europa af om routes in de praktijk te testen. Ze letten daarbij op criteria als wegdek, bewegwijzering, hinder van ander verkeer, fietsfaciliteiten etc. Alleen nieuwe of recent gewijzigde routes komen in aanmerking voor de verkiezing.

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Op vrijdag 25 februari 2022, tijdens de eerste dag van de beurs in Utrecht, maakt de jury de winnende route bekend. Hieronder vind je – in willekeurige volgorde – de vier nominaties voor Fietsroute van het Jaar 2022.

Badischer Weinradweg (Duitsland) 

470 km van Bazel naar Laudenach

De route gaat over de flanken van bergrug Isteiner Klotz door een van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Duitsland. Het is af en toe klimmen geblazen, maar de fietser krijgt er prachtige vergezichten voor terug, over de Rijn tot diep Frankrijk in. De overdadige kuurstad Baden-Baden vormt een contrast met de dorpen vol vakwerkhuizen. Ook de historische stad Heidelberg ligt op de route.

Badische-weinstrasse.de

Royal Canal Greenway (Ierland) 

135 km van Maynooth (Dublin) naar Cloondara/ Longford

De Royal Canal werd meer dan tweehonderd jaar geleden aangelegd, om de rivieren Liffey en Shannon met elkaar te verbinden. Net buiten Dublin rijdt de fietser langs weilanden met stenen muurtjes, ruïnes, heidevelden en moerassen. Het kronkelende fietspad is heerlijk vlak en toch veelzijdig. Onderweg staan er volop pubs, coffeetrucks en picknicktafels. Ook interessant zijn de tientallen oude bruggen, sluizen en aquaducten.

Waterwaysireland.org

Vlaanderenroute (België) 

925 km door Vlaanderen

De fietser beleeft de veelzijdigheid van Vlaanderen, met zijn beroemde steden en fraaie landschappen. De route gaat onder meer door de Kempen, de voormalige mijnstreek van Belgisch-Limburg, de heuvels van Haspengouw, het Pajottenland van de schilder Bruegel en de Vlaamse Ardennen. Indrukwekkend is het deel langs de Frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog, met als hoogtepunt het blazen van de Last Post in Ieper.

Vlaanderen-fietsland.be

LF Waterlinieroute (Nederland) 

410 km van Edam naar Bergen op Zoom

LF Waterlinieroute. Foto: Jessica de Korte

De waterlinies moesten Nederland beschermen tegen de vijand. Bij dreiging werden brede stroken land onder water gezet. De route gaat door de landschappen uit die tijd, met oude inundatiekanalen, sluizen en betonnen schuilplaatsen. Bijzonder zijn de vele forten, waar nu restaurants, B&B’s, campings, galeries en een bierbrouwerij zitten. Ook gaat de route langs oude stadjes als Edam, Muiden, Woudrichem en Willemstad.

Lfwaterlinieroute.nl


 

Nedersaksen

Ontdek alle facetten van Nedersaksen.

Net over de grens, in de deelstaat Nedersaksen, vind je veel verschillende landschapstypes: van de Waddenzee tot aan de ruige wildernis van de Harz. Van veengebieden en rivierlandschappen tot glooiende heidevelden op de Lüneburger Heide. En midden in die natuur liggen accommodaties waar je volop kunt genieten van de omgeving en helemaal tot rust kunt komen.

Lees meer

Saksen

Geniet van de ideale natuur-cultuur mix in Saksen!

Houd je van prachtige natuurgebieden én veel dingen om te zien of te beleven? Dan is het Duitse Saksen, met hoofdstad Dresden, een geweldige reisbestemming dichtbij. Geniet van wandelen, een indrukwekkende geschiedenis en gezellige oude stadjes.Imposante kastelen, musea en UNESCO werelderfgoed bieden ingrediënten voor nog meer onvergetelijke reisbelevenissen. Actief of relaxt. In Saksen kan het. Laat je inspireren op saksen.info.

Lees meer

Utrechtse Heuvelrug

Omarm de veelzijdige landschappen, erfgoed en reuring die regio Utrecht te bieden heeft

Stap uit de drukte van alledag, geniet en ontspan terwijl je wandelt, fietst, vaart of paardrijdt door de schilderachtige landschappen vol prachtige kastelen, kunst en UNESCO wereld erfgoed. Op visitutrechtregion.nl vind je het hele jaar door een scala aan buitenactiviteiten om je zintuigen te prikkelen en je geest te verfrissen.

Ontdek ze hier