Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Bourgondisch fietsen | Langs kunst en cultuur in het Limburgs heuvelland

Door Bert Sitters

Het Limburgs heuvelland kent een uniek landschap dat duidelijk afwijkt ten opzichte van de rest van Nederland. Veel dorpen doen on-Nederlands aan door de vakwerkhuisjes en de Limburgse boerderijen die vaak de afmetingen van een burcht hebben. Maar daarnaast kent Limburg een rijk scala aan kunst en cultuur. Nergens in Nederland zijn zoveel verenigingen: van de schutterij tot de harmonie. Kapelletjes en eenzame kruisbeelden vormen een harmonie met de natuur.

Bijzonder landschap. Foto: Bert Sitters

De fietsroute langs kunst en cultuur in Eijsden-Margraten neemt je mee langs een combinatie van natuur, cultuur,religie, historie en niet in de laatste plaats Bourgondisch eten en drinken.

Een kneuterig stationnetje

Het kneuterige stationnetje van Eijsden is het Nederlandse station met de minste reizigers. Het is ook het enige station in ons land dat alleen bereikbaar is met Belgische treinen. Het treinritje vanaf Maastricht is een verhaal apart. Het boemeltje van onze zuiderburen is stokoud: meer een museumtreintje.

We krijgen het gevoel hebben dat een tijdmachine ons jaren terug heeft gebracht. Op 9 november1914  kwam in Eijsden de Duitse keizer Wilhelm II met gevolg aan. Duitsland stond op het punt de Eerste Wereldoorlog te verliezen. De keizer vroeg om asiel in het neutrale Nederland. Na twee dagen oponthoud kon de keizerlijke trein vertrekken naar de buurt van Doorn, waar de afgezette vorst tot 1941 heeft gewoond. De Belgen waren hier woedend over en vroegen om uitlevering.

Aardbeien en kersen proeven

Vanuit het Maasdal gaan we vrij snel het plateau op. De hellingen zijn bedekt met appel- en perenbomen. In een belevingsboomgaard maken we kennis met oude rassen. Ook dit is cultuur. Een bordje “aardbeien en kersen proeven” verleidt ons snel om alweer te stoppen..
Het heuvelland biedt schitterende vergezichten. Nog meer schoonheid krijgen we voorgeschoteld als we de uitkijktoren Mesch opklimmen.

De route kent diverse kastelen. Het kasteel van Mheer uit de 14e eeuw biedt uitzicht vanaf een heuvel. Het middeleeuwse verdedigingwerk is nog altijd bewoond.

Sint-Brigida van Noorbeek

Van Mheer naar Noorbeek is het slingeren, dalen, klimmen en wederom dalen. Noorbeek is het de dorp van de bron van Sint-Brigida, de beschermheilige tegen mond- en klauwzeer en andere veeziektes. Op de tweede zaterdag en zondag na Pasen richt de bevolking de Sint Briej-den op. Volgens de traditie haalt een stoet van dertig versierde boerenpaarden de boom op. Onderweg stopt de optocht een paar keer bij een café. Het mondt uit in een feest Dit is Limburg! Herberg St-Brigida serveert niet alleen lekker eten, maar het etablissement is ook een soort Brigida-museum.

Bij het nietige gehucht Ulvend worden de knooppuntenbordjes ineens blauw: de kleur van de borden in België. We fietsen precies op de grens. Weer volledig in Nederland presenteert Terlinden ons een rijtje vakwerkhuizen afgewisseld door Limburgse boerderijen met de kenmerkende grote deuren naar de binnenplaats.

Kunst op het Amerikaplein

Margraten is de plaats van het Amerikaanse oorlogskerkhof. In het centrum staat een kunstwerk om de Amerikaanse-Nederlandse verbroedering te benadrukken. Ter herinnering aan de herinrichting van het Amerikaplein is de blauwe hemelboom geplaatst. Eveneens op dit plein staat de schutter eenzaam naast zijn geweer. Het feest van de schutterij lijkt over.

Mooiste fietspad van Zuid-Limburg

Limburg kent diverse uit mergel opgetrokken kerken. Op de toren van de Sint-Barbarakerk van Scheulder zijn tientallen namen gekerfd. Het is helaas nog niet donker, maar zodra de duisternis valt zorgt een kunstzinnige verlichting voor een geheimzinnige gloed.
Onze wielen rollen inmiddels op het mooiste fietspad van Zuid-Limburg. Het plateau van Margraten geeft een gevoel van een zee aan ruimte. Tussen de wuivende gewassen staat religieuze kunst in de vorm van kapelletjes en kruisbeelden in het landschap.

Waar zijn de wieken van de molen?

Op een markante plek lijkt de Van Tienhovenmolen over de hoogvlakte te waken. De enige Nederlandse molen die uit mergel is opgebouwd. Helaas zijn de wieken er in mei 2021 afgehaald voor renovatie, maar ze komen terug. Wel een merkwaardig gezicht: een molen zonder wieken.

Waar zijn de wieken?

Mergel was zeer gevraagd. Niet alleen de Sint-Pietersberg aan de overkant van de Maas is afgegraven. De voormalige mergelgroeve van ’t Rooth ligt er bij als een mega holle kies in de heuvelwand. De natuur lijkt echter het menselijk ingrijpen langzaam terug te nemen. Langs de kale wanden ontwikkelen zich bossen en bloeien welriekende acacia’s.

Eijsden dorp van de Cramignon

Eijsden is een waardig slot. We krijgen een soort ererondje door het dorp van de enigszins verlegen kapelaan Odekerken uit de TV-serie Dagboek van een herdershond. De serie is in dit passende decor is opgenomen. De kern van deze plaats aan de Maas is beschermd dorpsgezicht.

Aon ’t Bat aan de Maas

Op het terras van Aon ’t Bat aan de Maas genieten we na van onze tocht met uitzicht op de rivier. Ondertussen vaart het veerpontje met de toepasselijke naam Cramignon af en aan naar Wallonië aan de overkant.

Cramignon

Op de Vroenhof blinkt een levensgroot kunstwerk van een rijtje dansende mensen. Dit is de Cramignon. Tijdens het jaarlijkse feest de Bronk, twee weken na Pinksteren, dansen inwoners van Eijsden hand in hand om de marcherende harmonie heen. Iedereen in Eijsden kent deze dans, want de Cramignon is onderdeel van het lespakket op de lagere school De Cramignon. De dans is overgewaaid vanuit Wallonië aan de overzijde van de Maas.

Eijsden aan de Maas

Bert’s tips

Drinken | Gulpener bier
Op diverse plaatsen langs de route staat aangeven waar biologische gerst voor Gulpener bier wordt verbouwd. Ook de hop is van eigen Limburgse bodem. De vrije brouwer Gulpener brouwt een leuk assortiment biertjes. Een aanbeveling is Château Neuburg in de blauwe flesjes. Een pilsner, zoals een pilsner moet zijn: lekker pittig gehopt. www.gulpener.nl

Drinken | Limburgse wijn
De hellingen in de volle zon lenen zich voor wijnbouw. Op steeds meer locaties verschijnen de wijnstokken in het landschap. Vooral Noorbeek ontwikkelt zich als wijndorp. Nip eens aan een Chardonnay van Wijngaard Noordal, of een Pinot Noir van Wijngaard Mheerelindje.

Eten | Zoervleisj
Typisch Limburgs is zoervleisj. Het stoofvlees wordt gemarineerd in azijn, maar smaakt niet naar azijn door ook de toevoeging van stroop en ontbijtkoek. Smaakt uitstekend samen met Limburgse frietjes.

Overnachten | Hotel Bergrust
In de routebeschrijving op de website staan tal van leuke overnachtingsmogelijkheden. Een ervan springt eruit:
Hotel Bergrust, bijna aan de top van de vermaarde klim naar de Bemelerberg uit de Amstel Gold Race met een formidabel uitzicht. Hier weet men wat een fietser toekomt na een dag fietsen door het heuvelland: bergrust! bergrust.nl


Fietsen langs kunst en cultuur in Eijsden-Margraten is een rondje 47 km en een initiatief van Visit-Zuid-Limburg. De route is uitgezet op de bekende fietsknooppunten.

Het officiële beginpunt is bij het spoorwegstation van Eijsden, maar je kunt natuurlijk overal het rondje beginnen en eindigen.
Je fietst in het heuvelland, dus wat klimmen hoort erbij. De beruchtste hellingen uit de Amstel Gold Race zitten er niet in. Zie je er toch tegenop, dan is een e-bike een oplossing.

De hele route staat online met een kaartje, inclusief: alle kunstwerken onderweg, leuke etablissementen, hotels, campings, vakantiewoningen en andere overnachtingsmogelijkheden. Zie deze pagina op visitzuidlimburg.nl


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer