Vind je de winter in Nederland maar saai? Dan heb je het toch echt mis! Want ook in het koudste jaargetijde is er ontzettend veel te beleven in ons land. Om je bij de warme kachel vandaan te trekken, organiseren de verschillende Nationale Parken van Nederland allerlei gave activiteiten. We hebben er hier drie voor je op een rijtje gezet. Trek je warme jas aan, zet je muts op, zorg voor warme schoenen of laarzen en trek er lekker op uit.

Winterse kleuren. Foto: Marcel Kerkhof

1. Ga winterwadlopen in Waddenzee Unesco Werelderfgoed

Het Nederlandse Waddengebied is heel bijzonder. Het hele Waddengebied loopt vanaf het Den Helder via de Duitse kust tot aan Esbjerg in Denemarken. Eb en vloed heeft hier een uniek effect. Bij eb komt namelijk de bodem van het wad boven de zeespiegel uit, waardoor je eroverheen kunt wandelen. Oftewel wadlopen.

Al eeuwenlang leeft de natuur en de mens hier met ritme van eb en vloed. Als je gaat wadlopen beleef je de elementen op een manier die z’n weerga niet kent. Maak je hoofd leeg en ga lekker uitwaaien. In de zomer is wadlopen al een unieke belevenis, maar dat geldt zeker ook in de winter. Zorg wel dat je je lekker warm aankleed.

Zeker in vroeger tijden was de zee hier vriend en vijand in één. Al eeuwen geleden bouwden de inwoners terpen, wierden en dijken om zichzelf te beschermen tegen het water. Hierdoor ontstond een indrukwekkend cultuurlandschap. Ook bijzonder: als het vroeger echt koud was tijdens een strenge winter, dan maakten de mensen de oversteek naar de verschillende Waddeneilanden over het bevroren water. Zullen we dat nog eens meemaken?

Ga je mee wadlopen? Een wadloopwandeling boeken kan op veel plekken. Bijvoorbeeld bij Wadgids, Wadloopavonturen en Wadlopen Pieterburen.

Lees meer over Waddenzee Werelderfgoed

Wadlopers bij Lioessend bij het Waddenzee Unesco Werelderfgoed. Foto: Vincent Croce

2. Maak een winterse wandeling in Van Gogh Nationaal Park

Om meer over Vincent van Gogh te weten te komen, kun je natuurlijk naar een museum. Maar je kunt ook naar het nationale park dat zijn naam draagt. Hij groeide op in het zuiden van Nederland, en dat is precies waar je nu gaat wandelen. Wist je dat hij deze omgeving zijn hele leven als inspiratie gebruikte? Het groene landschap, de dorpjes en steden, de beken en riviertjes, maar ook de akkers en de landgoederen.

Een aanrader is bijvoorbeeld de Baronie van Breda, waar je wandelt door de mooiste en oudste bossen van de omgeving. Deze werden in de zestiende eeuw aangelegd in opdracht van stadsbaronnen, met lange lanen, heide, vennetjes en beken. Leer meer over de lange geschiedenis van prinsen, stropers en smokkelaars. 

Sluit de dag af in het gezellige Breda met een warme chocomel of glühwein bij een van de gezellige cafés of restaurants. Mooi te combineren met een bezoek aan Breda. Een andere optie zijn de heerlijk winterse taferelen tijdens een wandeling Huis ter Heide.

Lees meer over Van Gogh Nationaal Park

Sneeuw bij Huis ter Heide Foto: Nancy Carels

3. Wintertocht naar de Marker Wadden

Ken je Nationaal Park Nieuw Land al? Het bekendste stuk nieuwe land van Nederland is natuurlijk de Flevopolder, maar dat is alweer even geleden. Inmiddels is daar ook de aangelegde eilandengroep de Marker Wadden in het Markermeer. De eilanden zijn aangelegd door de mens om de natuur de kans te geven zich te herstellen. Tegelijkertijd kunnen natuurliefhebbers, watersportliefhebbers en rustzoekers er de natuur beleven. 

Daarom draait in Nationaal Park Nieuw Land alles om de wisselwerking tussen mens en natuur. Tegenwoordig is het een waar vogelparadijs waar de mens welkom is en welkom blijft.

En dit jaar hebben we iets bijzonders voor je, want voor het eerst zijn de Marker Wadden nu ook in de winter toegankelijk voor bezoekers. Vaar mee en maak kennis met het magische, winterse landschap. Als je van boord gaat maak je een heerlijk winterse wandeling door de natuur. Een letterlijk hoogtepunt? Bekijk het gebied vanuit een vogelperspectief en beklim de twaalf meter hoge uitkijktoren De Steltloper. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het Markermeer. Na afloop warm je weer op met een warme koffie of thee, of een dampende kop soep in het paviljoen.

Lees meer over Nationaal Park Nieuw Land

Geweldige plek om vogels te spotten. Foto: Where She Goes X NP Nieuw Land

Nog meer wintertips

Ben je benieuwd wat er nog meer te beleven valt in de nationale parken van Nederland? Kijk dan op de website en vind meer inspiratie voor je volgende wandeling of uitje. Want de natuur van Nederland is ook in de winter prachtig.

Kijk voor meer inspiratie op beleefdenationaleparken.nl

Hoofdfoto: Nancy Carels