De Ostalb | Een echte insider tip in Baden-Württemberg

Door: Pauline van der Waal | Ostalbkreis Baden-Württemberg

Genieten van de zomer? Op vakantie naar de Ostalb! Zowel met de fiets als met wandelschoenen ga je een geweldige tijd beleven in dit gedeelte van Baden-Württemberg. Ver weg van de drukte, maar middenin de natuur. En cultureel is hier ook genoeg te ontdekken, bijvoorbeeld in de steden Aalen, Ellwangen en Schwäbisch Gmünd. Check voor een indruk onderstaande video maar.

Wandelen in de Ostalb maakt gelukkig

We beginnen met een geweldige wandeltip: het Wental. Dit fascinerende rotsachtige landschap ontstond meer dan 150 miljoen jaar geleden. Je ziet hier talrijke bizar gevormde rotsen van Dolomiet. Eén van de meest bijzondere rotsen is de legendarische Wentalweible. Volgende de legende liep een marktvrouw door het dal toen er plotseling een heving onweer losbarste. Ze keek omhoog naar de hemel en werd getroffen door de bliksem die haar in de rots met de typsische vorm veranderde.

Het Felsenmeer Wental. Foto: Tourismus Ostalb
Het Felsenmeer Wental. Foto: Tourismus Ostalb

In de regio Ostalb ligt een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Drie routes zijn kortgeleden gecertificeerd: de Weiherwiesen Weg, de Kaltes Feld Weg en de Waldkugelbahn Weg.

Slot Baldern. Foto: Tourismus Ostalb
Slot Baldern. Foto: Tourismus Ostalb

De Weiherwiesenweg loopt door een prachtig natuurgebied met veel water. Voor liefhebbers van een langeafstandswandeling is er de Kaltes Feld Weg, inclusief adembenemend uitzicht op de drie ‘Kaiserberge’. De Waldkugelbahnweg tot slot is een ideale familiewandeling door het bos met tal van belevenissen voor kinderen onderweg.

Pauze in de Biergarten. Foto: Tourismus Ostalb
Pauze in de Biergarten. Foto: Tourismus Ostalb

Oneindig fietsplezier op de Ostalb

Vanzelfsprekend komt ook de fietser hier aan z’n trekken. Bijvoorbeeld op de twee gecertificeerde fietspaden Kocher-Jagst-Radweg en Remstal-Radweg.

Het Kocher-Jagst fietspad, een fietsronde van in totaal 322 kilometer, loopt over smalle paden door het prachtige dal van de Kocher en de Jagst. Onderweg zie je talloze kastelen, burchten en romantische steden. Deze route is ideaal om ontspannen te fietsen zonder al te steile beklimmingen.

Sportief fietsen in het Remstal. Foto: Bebop Media
Sportief fietsen in het Remstal. Foto: Bebop Media

Het Remstalfietspad combineert een prachtig landschap met extra activiteiten. Naast de ongerepte natuur kun je hier ook van de de wijncultuur genieten. Je fietst langs de omliggende wijngaarden en het is zeker de moeite waard om een pauze te plannen voor een proeverij. Onderweg zie je overal de typische Zuid-Duitse vakwerkhuizen. De route is in totaal 106 kilometer lang en start in Aalen.

Fietsers bij de Bucher Stausee. Foto: Arbeitsgemeinschaft Kocher-Jagst-Radweg, Jan Bürgermeister
Fietsers bij de Bucher Stausee. Foto: Arbeitsgemeinschaft Kocher-Jagst-Radweg, Jan Bürgermeister

Grotten en klimplezier op de Ostalb

Het landschap rond de Rosenstein is een prachtig wandel- en klimgebied. De middeleeuwse kasteelruïnes van Rosenstein torenen uit boven de stad Heubach en bieden een prachtig uitzicht op de “Drie Keizerlijke Bergen”. Meer dan 40 grotten kunnen hier worden verkend. De mooiste en bekendste grotten op de Rosenstein zijn de Große Scheuer, de Kleine Scheuer, Haus, de Grot met de drie ingangen, Teufelsklinge en het Donkere Gat. Hou je liever van activiteiten buiten? Je kunt hier ook geweldig klimmen!

Grotten bij de Rosenstein. Foto: Tourismus Ostalb

Naast de natuurbeleving kun je het ‘Archeo-pad’ Rosenstein doen op het plateau van het bergmassief. Dit is een cirkelvormige route met een totale lengte van 6 kilometer. Ontdek de archeologische geheimen van de berg op elf informatiepunten en treed in de voetsporen van de eerste bewoners van de Rosenstein.

Dossinger Tal. Foto: Tourismus Ostalb
Dossinger Tal. Foto: Tourismus Ostalb

Mag het een beetje cultureel zijn?

Combineer in je trip naar het Ostalbkreis de natuur met bezoekjes aan steden als Aalen, Ellwangen en Schwäbisch Gmünd. Het Ellwanger Kasteel is bijvoorbeeld een kastelencomplex dat dateert uit de middeleeuwen. Bekijk de prachtige binnenplaats, de kapel uit de Renaissance en de prachtige troonzaal in het kasteelmuseum. Voor de echte liefhebber zijn er nog meer kastelen in de regio te vinden. Of ga naar het klooster van Neresheim. Waanzinnig mooi om door de prachtige kloosterkerk te dwalen.

Tiefer Stollen – Bahnhof Foto: Stadt Aalen

Je vindt meer informatie over de geschiedenis van de Romeinen in het Limes Museum in Aalen. Niet alleen de binnenkant van het museum is mooi, het museum zelf is minstens zo interessant. Het is namelijk gebouwd op het grootste Romeinse ruiterkasteel ten noorden van de Alpen.

Voor wat meer adrenaline bezoek je de oude mijnschachten in Aalen. Mijnwerkers daalden hier honderden meters af om kolen boven te halen. Hoe zag deze ondergrondse wereld er precies uit? Maak een ritje in het oude treintje en ga terug in de tijd! Denk om warme kleding, want het is slechts 11℃ graden in deze berg.

De oudste ‘Stauferstad’ Schwäbisch Gmünd heeft een sfeervol historisch centrum met vele imposante gebouwen, zoals de gotische kathedraal en de Romaanse Sint-Janskerk. Staufer verwijst naar de oude aristocratische familie die van de 11e tot de 13e eeuw verschillende hertogen, koningen en keizers voortbracht. Maar ook een trip naar de kasteelruïnes Hohenrechberg is de moeite waard. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de Fils en het Remstal.

De Kressbachsee met zicht op Ellwangen. Foto: Tourismus Ostalb
De Kressbachsee met zicht op Ellwangen. Foto: Tourismus Ostalb

Meer over Baden-Württemberg

Je vindt Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland. Stuttgart is de hoofdstad van de deelstaat. Vanuit Nederland bezien begint ‘Ba-Wü’ bij Mannheim en loopt tot de grens van Frankrijk en Zwitserland. In het oosten wordt de deelstaat begrensd door Ulm. Baden-Württemberg is vanuit Utrecht zes à zeven uur rijden, afhankelijk van waar je verblijft. Het Ostalbkreis ligt op zo’n zeven uur rijden.


Kijk voor alle informatie op de website van Ostalbkreis Baden-Württemberg


Hoofdfoto: Ruïne Flochberg, Tourismus Ostalb