Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

De 7 leukste tips voor Brabantse natuuravonturen met kinderen

Door Edwin Hagenouw | bron: Visit Brabant

Heerlijk ravotten in de bossen, hutten bouwen, op zoek naar insecten of andere diertjes, uitwaaien op de fiets of heerlijk doorstappen met onderweg een welverdiende picknick. Wat is het toch heerlijk om de natuur in te gaan. Met deze tips gaan ook de kinderen enthousiast mee op avontuur.

1. ZWARTE KAAT

Een fietstocht met kinderen wordt natuurlijk extra leuk als je het spoor volgt van een heuse legende! Met de vernieuwde route ‘Zwarte Kaat’ ga je zelf op jacht. Voel haar adem in de wind, hoor haar krasse stem in de bossen, proef haar natuur, herberg jezelf en geniet van haar veroveringen!

De route, gebaseerd op de legende van Zwarte Kaat, een roversbende die zo’n 400 jaar geleden actief was in de Brabantse Kempen, is uitgezet over het fietsknooppuntennetwerk. De route is 36 km lang, en start bij Recreatiepark De Achterste Hoef.

2. MASTBOS BREDA

Ken jij de Top Natuurroutes al? Een selectie van zorgvuldig uitgezette natuurroutes over het knooppuntennetwerk, die je langs de allermooiste plekjes in Brabant voeren. De wandelroute door het Mastbos in Breda van 5 km lang, is ideaal voor kinderen. In het Mastbos, één van de oudste cultuurbossen van Nederland, word je omringd door 500 jaar oude bomen. Indrukwekkend en zelfs een beetje magisch.

Je loopt langs rivier de Mark en komt onderweg een heus kasteel tegen. Bij speelbos Boeverijen maak je uiteraard even een tussenstop, hier is het klimmen en klauteren geblazen. Even uitblazen tijdens of na je wandeling doe je bij één van de vele picknicktafels of op de Ginnenkenmarkt in Breda, een pleintje met dorpspomp en gezellige cafés en restaurants.

3. DOCUS DE DAS AVONTURENROUTE

Het is heerlijk fietsen en wandelen in De Maashorst, hét oergebied van Nederland. Een uniek gebied in Noord-Brabant, waar de natuur het voor het zeggen heeft. Bomen, planten en beesten zijn hier de baas, net zoals vroeger.Spot de wisent, Tauros en de Exmoorpony, de oerbewoners van dit gebied. Speciaal voor kinderen is hier het Docus de Das Avonturenpad.

Je beleeft een spannend avontuur met leuke spelelementen. Zo leer je tijdens het beantwoorden van de vragen heel veel over de natuur. Weet jij bijvoorbeeld waarom alle mollen blind zijn? De route start vanaf Charme Camping Hartje Groen, één van de topcampings in Noord-Brabant.

4. NATIONAAL PARK DE LOONSE EN DRUNENSE DUINEN

De Loonse en Drunense Duinen, dichtbij de Efteling, is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Een immens grote zandbak dus, wat wil je als kind nu nog meer! Je kunt hier heerlijk spelen in het zand, mooie wandelingen maken, fietsen en mountainbiken. Rondom liggen diverse horecagelegenheden die het perfecte vertrekpunt zijn voor een ontdekkingstocht door de duinen en natuurlijk voor een lekker hapje of drankje, zoals Natuurpoort De Drie Linden in Drunen en de Roestelberg in Kaatsheuvel.

Leuk weetje: op 200 meter van de Roestelberg ligt recreatiepark Het Genieten met een fantastische buitenspeeltuin, waterspeeltuin en groot terras, vrij toegankelijk.

5. MOZESBRUG

Wereldberoemd bij Fort de Roovere bij Bergen op Zoom: de Mozesbrug. Je loopt via de Mozesbrug diep door het water, maar je voeten blijven droog! Deze ‘loopgraafbrug’ is een modern kunstwerk dat belangrijke architectuur- en bouwprijzen won. Fort de Roovere is onderdeel van de Zuiderwaterlinie, een aantal defensieve werken die ons vroeger tegen de vijand beschermde. Rondom liggen een aantal wandelroutes en je kunt de indrukwekkende Pompejustoren beklimmen.

Fort de Roovere

6. NATIONAAL PARK DE GROOTE PEEL

Op de grens met Limburg ligt Nationaal Park de Groote Peel. Een weids, waterrijk en stil hoogveengebied dat vooral bekend staat om de vele vogelsoorten en bijzondere geschiedenis. Voor kinderen zijn er verschillende routes, afhankelijk van het aantal kilometer dat je wilt lopen, met onderweg ‘knuppelbruggetjes’ en uitkijktorens. Voor de allerkleinsten is het Kabouterpad een waar avontuur: met een kaboutermuts op en rugzak om ga je op pad. Er zijn zes opdrachten waarbij je op zoek gaat naar échte kaboutersporen.

7. OISTERWIJKSE BOSSEN & VENNEN

Vlakbij Oisterwijk, in het Hart van Brabant. vind je de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dit afwisselende bosgebied met haar sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes is een prachtig natuurgebied om doorheen te wandelen.

Brabant

Vanaf het bezoekerscentrum Groot Speijck zijn drie kortere wandelroutes uitgezet, perfect voor kinderen. En direct achter het bezoekerscentrum ligt de Speelnatuur van OERRR waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen in het bos.


Voor meer informatie ga je naar VisitBrabant.nl


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer