Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

WANDELVERSLAG | Langs de kust naar Noordwijk en Katwijk

Door Marinka Hukema

De wekker gaat al vroeg. Ik ga vandaag naar Noordwijk toe. Eerst even klaarmaken en wat eten. Daarna nog even de hond uitlaten, en dan kunnen we naar de trein. De reis begint in Amsterdam. We reizen naar station Leiden Centraal en pakken daar de bus richting Noordwijk. Onderweg zie ik alpaca’s in een weiland staan, wat grappig!

Ik stap uit bij de halte, en besef dat ik hier niet goed zit. Geeft niks, we gaan toch lekker wandelen, en zien wel waar we uitkomen. Bij het winkelcentrum aangekomen, gaan we eerst even op een bankje in het zonnetje zitten, heerlijke dag uitgekozen. Om half elf heb ik een afspraak bij de winkel Montana’s, waar ik een half uurtje binnen kan kijken. Na alles bekeken te hebben ga ik met een tas vol weer de winkel uit. Ik loop de rest van de winkelstraat door, om te kijken wat er nog meer zit.

Gelukssteen!

Als ik klaar ben bij de winkels, zoek ik de route naar het strand. Onderweg maak ik al wat foto’s. Ik zie een vuurtoren staan. Ja, daar maak ik wel even een foto van. Dan loop ik door richting het strand. Dan zie ik een leeg bankje, en ga hier even zitten. Hey, wat ligt daar? Wat leuk, een gelukssteen!

Gelukssteen op het bankje
Fotocredits: Marinka Hukema RinkieFotografie

Ik kijk op de achterkant en zie een postcode staan. Ik ga gelijk kijken op internet of ik de locatie kan vinden waar deze steen vandaan komt. Dan lees ik over geluksstenen en dat ik hem mee mag nemen, om te houden of zelf weer ergens neer te leggen. Ik besluit hem mee naar huis te nemen, om later uit te zoeken van wie deze steen is.

Uitzicht van de heuvel naar het strand.
Fotocredits: Marinka Hukema RinkieFotografie

Op naar het strand

Ik ga naar het strand wandelen. Ik heb een handdoek meegenomen en zoek een plekje uit de wind, aan de achterkant van de strandtentjes om even lekker van de zon te genieten. Na een tijdje ga ik een stukje wandelen over het strand. Ik kijk naar de mensen om me heen, het is gezellig druk, iedereen geniet van het weer.

Uitzicht aan het begin van de Coepelduynen
Fotocredits: Marinka Hukema RinkieFotografie

Ik kom bij een terras, en zie dat je wat lekkers kunt halen, dus besluit in de rij te gaan staan. Ik koop een lekkere brownie en wat patat met een hamburger. Ik kan aan de zijkant wachten tot de bestelling klaar is, en heb zicht op de kok. Ik neem het eten mee, en zoek weer een lekker plekje op het strand, om even lekker te eten.

De Coepelduynen

Na een korte wandeling, ga ik weer van het strand af, en zie een bordje staan. Ik ga kijken en zie dat er een natuurgebied langs het strand loopt, de Coepelduynen.

De Coepelduynen
Fotocredits: Marinka Hukema RinkieFotografie

Hier is het windstil, dus ga hier heerlijk verder wandelen en genieten van de natuur. Er is ook een fietspad, en kom dan ook veel fietsers tegen.

Wild in de Coepelduynen
Fotocredits: Marinka HukemaRinkieFotografie

Ik kom al snel langs mooie heuvels, en een konijntje verscholen in de schaduw. Ik bekijk even snel de route na op mijn telefoon, en ontdek dat Katwijk maar drie kilometer verderop ligt, waar ook het natuurgebied eindigt. Ik besluit om daar ook even te gaan kijken in de omgeving.

De kitesurfers te zien vanuit de Coepelduynen
Fotocredits: Marinka Hukema RinkieFotografie

Met de zee en het strand rechts naast mij, en aan de andere kant heuvels, maak ik weer wat foto’s en zie dat ik ook hier vandaan weer toegang heb tot het strand. Ik besluit een stukje de heuvel op te lopen, om van het uitzicht te genieten. Ik zie allemaal kitesurfers. Wat leuk! En wat koud! Dan loop ik weer verder, ben al bijna uit het gebied. Dan zie ik op het strand de standplaats van de Katwijkse reddingsbrigade.

Katwijk aan Zee

Als ik bij Katwijk aan kom, zoek ik op mijn telefoon naar de bushaltes. Dan zie ik langs de boulevard wat opvallends staan. Ik loop er naar toe, en zie dat het een monument voor verdronken vissers is. Ik lees de borden en maak hier foto’s van.

Het monument in Katwijk.
Fotocredits: Marinka Hukema RinkieFotografie

Nu is het toch echt tijd om weer naar huis te gaan. Ik loop naar de bushalte en zie dat er een bus naar Den Haag gaat. Deze rit duurt vijftig minuten. Ik besluit het niet te doen, en naar de andere bushalte aan de overkant te gaan, die mij weer naar station Leiden Centraal brengt. Hier stap ik weer op de trein terug naar Amsterdam.

Ik heb genoten van een heerlijke zonnige dag, heb veel gezien en kom hier graag nog eens terug.

2 Reactie op “WANDELVERSLAG | Langs de kust naar Noordwijk en Katwijk”

 • Wil Abbekerk-Hukema
  24 april 2021 at 18:23

  Hoi Marinka

  Ik heb genoten van jou wandeling en de foto’s. Wat kan jij het mooi vertellen over de omgeving en Katwijk.

  • Marinka Hukema
   24 april 2021 at 18:25

   Hartstikke bedankt voor het bericht. Fijn om te lezen. Groet, Marinka

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer