Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Hier kun je in Nederland en België op een unieke manier overnachten op het water

Door: Karin Nijhof

Veel mensen zullen het woord ‘kampeervlot’ nauwelijks kennen. Tot voor kort kende ik het begrip ook niet, inmiddels weet ik beter. Door een collega ben ik onwijs enthousiast geworden over dit bijzondere avontuur. Ik draai de woorden om en noem het ‘vlotkamperen’, oftewel, slapen op het water, op een vlot midden in de prachtige natuur van Nederland of België. Al dagdromend denk ik aan het kabbelende water dat tegen het vlot aantikt, het openluchtconcert van fluitende vogels om mij heen, het geritsel van de vele (water)dieren tussen het riet en de oase van rust die de omgeving met zich meebrengt.

Ik verlang naar deze ultieme en unieke geluksmomenten en weet zeker dat ik op dit moment niet de enige ben met dit grote verlangen. Daarom ben ik voor jou op onderzoek uitgegaan waar in Nederland en of België je kunt vlotkamperen.

Overnachten op een kampeervlot
Overnachten op een kampeervlot, foto Jurjen van der Molen

Het ontstaan van vlotkamperen

Hoewel het vlotkamperen voor mij redelijk nieuw is, is het idee achter het vlotkamperen al in de jaren ‘90 ontstaan. Een ondernemer genaamd Jos Akkermans onderzocht in die tijd of het mogelijk was om op een vlot in de West Brabantse Delta over de rivieren te trekken. De conclusie was dat een vlot te zwaar was, om over de niet-stromende rivieren voort te bewegen. Daaruit kwam het idee om de vlotten een vaste ligplaats te geven.

Kampeervlot
Slaapzakken in de kano, foto Jurjen van der Molen

Vlotkamperen is back to basic

In Nederland en België zijn er minstens drie locaties waar je op een kampeervlot kunt overnachten. Deze locaties bevinden zich in Noord-Brabant (de Heen), Limburg (de Wissen) en Utrecht (Marnemoende). De kampeervlotten zijn allen alleen te bereiken met een Canadese kano wat het avontuur vrij uniek en bijzonder maakt. Op de website van campingraft kun je precies lezen welke spullen er op het vlot aanwezig zullen zijn en welke je zelf moet meenemen. Het vlotkamperen is vrij back to basic en niet voor iedereen weg gelegd. Zo is uitgebreid sanitair aanwezig binnen acceptabele afstand maar krijg je daarnaast ook een toiletemmer mee.

Door de covidmaatregelen hebben sommige locaties nu een eigen sanitair-unit. Verder is het slapen op een (door je zelf meegebrachte) matras/slaapmatje en kook je eten op een één-pits gasttoestel. Maar daarvoor krijg je natuurlijk wel veel terug! Want zo liggen de kampeervlotten midden in prachtige natuurgebieden waar volop wandel- en fietsmogelijkheden zijn. Ook is het op sommige plaatsen toegestaan om te vissen mits je een vispas hebt. Overigens is het niet overal toegestaan om te gaan zwemmen want veel natuurgebieden zijn beschermd gebied.

Overnachten op een kampeervlot
kampeervlot , back to basic, foto Jurjen van der Molen

Een unieke, bijzondere ervaring

Ik kan in ieder geval niet wachten om op een kampeervlot te overnachten, genietend van een spectaculair zonsondergang-en-sterrenkijk-avontuur. Mits de weergoden goed gestemd zijn natuurlijk!

Kampeervlot midden in de natuur
Kampeervlot midden in de natuur, foto Jurjen van der Molen

Bron tekst: Campingraft


Lees meer verhalen en reistips op outdoordichtbij


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer