Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Hier kun je in Nederland en België op een unieke manier overnachten op het water

Door: Karin Nijhof

Veel mensen zullen het woord ‘kampeervlot’ nauwelijks kennen. Tot voor kort kende ik het begrip ook niet, inmiddels weet ik beter. Door een collega ben ik onwijs enthousiast geworden over dit bijzondere avontuur. Ik draai de woorden om en noem het ‘vlotkamperen’, oftewel, slapen op het water, op een vlot midden in de prachtige natuur van Nederland of België. Al dagdromend denk ik aan het kabbelende water dat tegen het vlot aantikt, het openluchtconcert van fluitende vogels om mij heen, het geritsel van de vele (water)dieren tussen het riet en de oase van rust die de omgeving met zich meebrengt.

Ik verlang naar deze ultieme en unieke geluksmomenten en weet zeker dat ik op dit moment niet de enige ben met dit grote verlangen. Daarom ben ik voor jou op onderzoek uitgegaan waar in Nederland en of België je kunt vlotkamperen.

Overnachten op een kampeervlot
Overnachten op een kampeervlot, foto Jurjen van der Molen

Het ontstaan van vlotkamperen

Hoewel het vlotkamperen voor mij redelijk nieuw is, is het idee achter het vlotkamperen al in de jaren ‘90 ontstaan. Een ondernemer genaamd Jos Akkermans onderzocht in die tijd of het mogelijk was om op een vlot in de West Brabantse Delta over de rivieren te trekken. De conclusie was dat een vlot te zwaar was, om over de niet-stromende rivieren voort te bewegen. Daaruit kwam het idee om de vlotten een vaste ligplaats te geven.

Kampeervlot
Slaapzakken in de kano, foto Jurjen van der Molen

Vlotkamperen is back to basic

In Nederland en België zijn er minstens drie locaties waar je op een kampeervlot kunt overnachten. Deze locaties bevinden zich in Noord-Brabant (de Heen), Limburg (de Wissen) en Utrecht (Marnemoende). De kampeervlotten zijn allen alleen te bereiken met een Canadese kano wat het avontuur vrij uniek en bijzonder maakt. Op de website van campingraft kun je precies lezen welke spullen er op het vlot aanwezig zullen zijn en welke je zelf moet meenemen. Het vlotkamperen is vrij back to basic en niet voor iedereen weg gelegd. Zo is uitgebreid sanitair aanwezig binnen acceptabele afstand maar krijg je daarnaast ook een toiletemmer mee.

Door de covidmaatregelen hebben sommige locaties nu een eigen sanitair-unit. Verder is het slapen op een (door je zelf meegebrachte) matras/slaapmatje en kook je eten op een één-pits gasttoestel. Maar daarvoor krijg je natuurlijk wel veel terug! Want zo liggen de kampeervlotten midden in prachtige natuurgebieden waar volop wandel- en fietsmogelijkheden zijn. Ook is het op sommige plaatsen toegestaan om te vissen mits je een vispas hebt. Overigens is het niet overal toegestaan om te gaan zwemmen want veel natuurgebieden zijn beschermd gebied.

Overnachten op een kampeervlot
kampeervlot , back to basic, foto Jurjen van der Molen

Een unieke, bijzondere ervaring

Ik kan in ieder geval niet wachten om op een kampeervlot te overnachten, genietend van een spectaculair zonsondergang-en-sterrenkijk-avontuur. Mits de weergoden goed gestemd zijn natuurlijk!

Kampeervlot midden in de natuur
Kampeervlot midden in de natuur, foto Jurjen van der Molen

Bron tekst: Campingraft


Lees meer verhalen en reistips op outdoordichtbij


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer