Écht kamperen in Nederland, zonder toeters in bellen

Écht kamperen in Nederland, zonder toeters in bellen
Door Bert Sitters | fan van Campspace
Kamperen bij de boer bestond al, maar veel terreinen zijn niet meer te onderscheiden van overige campings met toeters en bellen. Vaak kijk je vanuit je tentje tegen een haag van campers en caravans. Campspace biedt het kleinschaliger. Kamperen in de tuin of op het erf. Aanleiding voor Bert Sitters om op de fiets te springen voor een stukje over de Zuiderzee Fietsroute naar Avenhorn.

Een fietsroute op een routeboekje met een tentje achterop de fiets naar buiten buitenland volgen is populair. Barcelona, Praag of Rome zijn gewilde bestemmingen. Het buitenland is echter voorlopig nog onzeker. De bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes in Nederland lijken een prima alternatief. Nu eens delen van het eigen land ontdekken.
De charme van het kamperen in een tentje
Een paradepaardje is de Zuiderzee Fietsroute, die de fietser meeneemt naar veel belangrijke plekken uit de geschiedenis van ons land: de zeevaart met de windjammers, de historische vissersplaatsen en de strijd tegen het water. De fietser moet nog wel even wachten, want tentkamperen is tot 1 juli nog een probleem.

Eigen sanitair is een voorwaarde, maar een fietser heeft geen toilet achter zijn fiets hangen. Luxere complexen bieden wel onderkomens met glimmend privé sanitair, maar dat neemt wel de charme van het kamperen in een tentje weg. Kamperen zoals kampeerpionier Carl Denig ooit in 1912 bedoeld heeft.
Duurzaam met hart voor mens en natuur
Een oplossing voor het gat in markt lijkt Campspace. Dit platform biedt kleinschalige kampeermogelijkheden op het erf van de aanbieders. Privé-sanitair wordt geregeld, waardoor de fietser er ook voor 1 juli terecht kan.
Geen nieuwe vakantieparken uit de grond stampen, maar simpel gebruik maken van bestaande mogelijkheden
Het platform ziet in tijden van klimaatverandering en Corona het lokale toerisme als deel van de oplossing voor de reisbranche. Duurzaam, met hart voor mens en natuur. Geen nieuwe vakantieparken uit de grond stampen, maar simpel gebruik maken van bestaande mogelijkheden. Volgens Hugo van campspace bestaat het platform al vier jaar, maar kent de organisatie nu een stroomversnelling. De afgelopen weken was er een groei van 2200%
Hartelijke ontvangst
In Avenhorn wacht Bert een hartelijke ontvangst bij Karin en Adrie op de Mijzenhoeve, waar het echtpaar een melkveehouderij runt. Daarnaast is hun hoeve een zorgboerderij. De rondleiding is vol enthousiasme en liefde voor het bedrijf. “We hebben 65 koeien, maar daarnaast ook schapen, konijnen, kippen en paarden. Onze weilanden bedragen veertig hectare, zodat onze koeien volop de ruimte hebben. “Nu geeft het zicht vanaf de kampeerlocatie op de fraaie Mijzenpolder een heerlijk gevoel van ruimte.

De plek is ruim in de groentetuin. Handig is de picknicktafel. Voor slecht weer is een voorziening. Het sanitair voor de kampeergasten is eenvoudig, maar dit is écht kamperen. De lieve hond Rover komt enthousiast kijken.
Heimwee naar de Zuyderzee
Waar nu in Durgerdam de plezierjachten deinen op de golfslag lagen ooit de vissersschepen afgemeerd. Aan de horizon ligt de nieuwe Amsterdamse wijk IJburg, gebouwd op kunstmatige eilanden in het Buiten-IJ, ooit een arm van de Zuiderzee.
De stompe toren van Ransdorp domineert Waterland. Het valt moeilijk voor de stellen dat dit kneuterige vlekje op de kaart met de poppenkasthuisjes keurig in de verf ooit meer schepen had en machtiger was dan Amsterdam.
Waterland is het spel van water en land. Het grondwaterpeil is hier zo hoog dat het water soms over het fietspad sijpelt.
Waterland is het spel van water en land. Het grondwaterpeil is hier zo hoog dat het water soms over het fietspad sijpelt. Ideaal broedgebied voor onze gevederde vrienden. Het geluid van de vogels is het enige geluid in deze zee van natuur en rust.

Voor Monnickendam gaat de route even bovenop de Zeedijk met aan twee kanten water. De lage, kleine plassen links zijn ontstaan tijdens de vele dijkdoorbraken. Het water van de Zuiderzee stroomde met bruut geweld de polder in, waardoor diepen gaten ontstonden die na het dichten van de dijk gevuld bleven met water. Braken noemt men deze plassen.
In de grote plas ligt Marken dat al sinds 1959 geen eiland meer is door de dam naar het vaste land. Inwoners vreesden het verlies van de eigen cultuur. Souvenir-verkoopster Sijtje Boes zette zich in om de klederdracht te behouden. De boze droom van Sijtje kwam echter uit. De bonte kostuums komen alleen nog maar op hoogtijdagen uit de kast, zoals op Koningsdag.
Monnickendam heeft iets statigs met chique huizen. Ieder uur zet het ruiterspel op de speeltoren zich in beweging. Ter herinnering aan weleer liggen in de haven de schepen van de bruine vloot.

De enige die in Volendam de klederdracht nog dragen zijn de buitenlandse toeristen tijdens een fotosessie. Maar er zijn nu geen toeristen. Op de Dijk zie je dat er door het ontbreken van de meute dat er ook nog huizen staan.
Een ander dromerig stadje is Edam met in het midden de Dam. De voormalige kaaswaag is nu een horecabedrijf.
Langs de Zuiderzee fietsroute is opvallend veel natuurgebied ontstaan en dat maakt deze route in combinatie van de oude dorpen en stadjes nu juist zo aantrekkelijk om te fietsen.

OOK INTERESSE IN EEN NOSTALGISCHE KAMPEERPLEK IN EIGEN LAND? CHECK DIT ARTIKEL VOOR MEER INFORMATIE!

Bert fietste in bijna honderd verschillende landen op onze aardbol. Fietsen is de beste wijze om een land te leren kennen. Je ziet en ruikt alles en kunt stoppen waar je wilt. Dit geeft een grenzeloos gevoel van vrijheid. Bert schreef tien fietsgidsen, heeft talrijke lezingen verzorgd over zijn fietsreizen en is voorzitter van de jury Fietsroute van het Jaar.
één reactie op “Écht kamperen in Nederland, zonder toeters in bellen”
Comments are closed.
Mooi artikel Bert.
Zal druk worden…..