Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Écht kamperen in Nederland, zonder toeters in bellen

Door Bert Sitters | fan van Campspace

Kamperen bij de boer bestond al, maar veel terreinen zijn niet meer te onderscheiden van overige campings met toeters en bellen. Vaak kijk je vanuit je tentje tegen een haag van campers en caravans. Campspace biedt het kleinschaliger. Kamperen in de tuin of op het erf. Aanleiding voor Bert Sitters om op de fiets te springen voor een stukje over de Zuiderzee Fietsroute naar Avenhorn.

Op de uitkijk naar een prooi. Foto: Bert Sitters

Een fietsroute op een routeboekje met een tentje achterop de fiets naar buiten buitenland volgen is populair.  Barcelona, Praag of Rome zijn gewilde bestemmingen. Het buitenland is echter voorlopig nog onzeker. De bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes in Nederland lijken een prima alternatief. Nu eens delen van het eigen land ontdekken.

De charme van het kamperen in een tentje

Een paradepaardje is de Zuiderzee Fietsroute, die de fietser meeneemt naar veel belangrijke plekken uit de geschiedenis van ons land: de zeevaart met de windjammers, de historische vissersplaatsen en de strijd tegen het water. De fietser moet nog wel even wachten, want tentkamperen is tot 1 juli nog een probleem.

Prachtig nostalgisch kampeerplekje. Foto: Bert Sitters

Eigen sanitair is een voorwaarde, maar een fietser heeft geen toilet achter zijn fiets hangen. Luxere complexen bieden wel onderkomens met glimmend privé sanitair, maar dat neemt wel de charme van het kamperen in een tentje weg. Kamperen zoals kampeerpionier Carl Denig ooit in 1912 bedoeld heeft.

Duurzaam met hart voor mens en natuur

Een oplossing voor het gat in markt lijkt Campspace. Dit platform biedt kleinschalige kampeermogelijkheden op het erf van de aanbieders. Privé-sanitair wordt geregeld, waardoor de fietser er ook voor 1 juli terecht kan.

Geen nieuwe vakantieparken uit de grond stampen, maar simpel gebruik maken van bestaande mogelijkheden

Het platform ziet in tijden van klimaatverandering en Corona het lokale toerisme als deel van de oplossing voor de reisbranche. Duurzaam, met hart voor mens en natuur. Geen nieuwe vakantieparken uit de grond stampen, maar simpel gebruik maken van bestaande mogelijkheden. Volgens Hugo van campspace bestaat het platform al vier jaar, maar kent de organisatie nu een stroomversnelling. De afgelopen weken was er een groei van 2200%

Hartelijke ontvangst

In Avenhorn wacht Bert een hartelijke ontvangst bij Karin en Adrie op de Mijzenhoeve, waar het echtpaar een melkveehouderij runt. Daarnaast is hun hoeve een zorgboerderij. De rondleiding is vol enthousiasme en liefde voor het bedrijf. “We hebben 65 koeien, maar daarnaast ook schapen, konijnen, kippen en paarden. Onze weilanden bedragen veertig hectare, zodat onze koeien volop de ruimte hebben. “Nu geeft het zicht vanaf de kampeerlocatie op de fraaie Mijzenpolder een heerlijk gevoel van ruimte.

Karin met een paar van haar koeien. Foto: Bert Sitters

De plek is ruim in de groentetuin. Handig is de picknicktafel. Voor slecht weer is een voorziening. Het sanitair voor de kampeergasten is eenvoudig, maar dit is écht kamperen. De lieve hond Rover komt enthousiast kijken.

Heimwee naar de Zuyderzee

Waar nu in Durgerdam de plezierjachten deinen op de golfslag lagen ooit de vissersschepen afgemeerd. Aan de horizon ligt de nieuwe Amsterdamse wijk IJburg, gebouwd op kunstmatige eilanden in het Buiten-IJ, ooit een arm van de Zuiderzee.

De stompe toren van Ransdorp domineert Waterland. Het valt moeilijk voor de stellen dat dit kneuterige vlekje op de kaart met de poppenkasthuisjes keurig in de verf ooit meer schepen had en machtiger was dan Amsterdam.

Waterland is het spel van water en land. Het grondwaterpeil is hier zo hoog dat het water soms over het fietspad sijpelt.

Waterland is het spel van water en land. Het grondwaterpeil is hier zo hoog dat het water soms over het fietspad sijpelt. Ideaal broedgebied voor onze gevederde vrienden. Het geluid van de vogels is het enige geluid in deze zee van natuur en rust.

Een zee van natuur en rust. Foto: Bert Sitters

Voor Monnickendam gaat de route even bovenop de Zeedijk met aan twee kanten water. De lage, kleine plassen links zijn ontstaan tijdens de vele dijkdoorbraken. Het water van de Zuiderzee stroomde met bruut geweld de polder in, waardoor diepen gaten ontstonden die na het dichten van de dijk gevuld bleven met water. Braken noemt men deze plassen.

In de grote plas ligt Marken dat al sinds 1959 geen eiland meer is door de dam naar het vaste land. Inwoners vreesden het verlies van de eigen cultuur. Souvenir-verkoopster Sijtje Boes zette zich in om de klederdracht te behouden. De boze droom van Sijtje kwam echter uit. De bonte kostuums komen alleen nog maar op hoogtijdagen uit de kast, zoals op Koningsdag.

Monnickendam heeft iets statigs met chique huizen. Ieder uur zet het ruiterspel op de speeltoren zich in beweging. Ter herinnering aan weleer liggen in de haven de schepen van de bruine vloot.

Het is stil op de Dijk van Volendam. Foto: Bert Sitters

De enige die in Volendam de klederdracht nog dragen zijn de buitenlandse toeristen tijdens een fotosessie. Maar er zijn nu geen toeristen. Op de Dijk zie je dat er door het ontbreken van de meute dat er ook nog huizen staan.
Een ander dromerig stadje is Edam met in het midden de Dam. De voormalige kaaswaag is nu een horecabedrijf.

Langs de Zuiderzee fietsroute is opvallend veel natuurgebied ontstaan en dat maakt deze route in combinatie van de oude dorpen en stadjes nu juist zo aantrekkelijk om te fietsen.

Volop natuur langs de Zuiderzee fietsroute. Foto: Bert Sitters

OOK INTERESSE IN EEN NOSTALGISCHE KAMPEERPLEK IN EIGEN LAND? CHECK DIT ARTIKEL VOOR MEER INFORMATIE!


één reactie op “Écht kamperen in Nederland, zonder toeters in bellen”

  • Gert Kamphuis
    27 mei 2020 at 15:33

    Mooi artikel Bert.
    Zal druk worden…..

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer