Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

De leukste kampeerplekken in Nederland

Door Aimee en RP

Degenen die ons af en toe volgen weten dat wij normaal gesproken echte mountainreporters zijn en vooral in bergachtig gebied te vinden zijn. Nu zijn we door alle negatieve reisadviezen noodgedwongen Nederland aan het doorkruisen hebben we ontdekt dat Nederland ook hele leuke plekjes heeft om te kamperen.  De bergen missen we dan misschien, maar er is genoeg te doen. Hier onze ervaringen:

Klimmen in Limburg

In Limburg ligt Valkenburg. Midden in Valkenburg ligt stadscamping Den Driesch, halverwege de kabelbaan richting de Wilhelminatoren. Dus toch nog een soort berg! In de omgeving kun je heerlijk lopen langs heuvels, onder andere de Cauberg, het riviertje de Geul en diverse kastelen. Normaal is Valkenburg erg druk maar in Corona tijd leer je een heel andere kant kennen. Door het heuvelachtige terrein en de mergel heb je echt het idee dat je in het buitenland bent.

Valkenburg
Uitzicht over de Camping richting kasteelruïne. Foto Aimee&RP
Valkenberg
Doorkijkje richting kasteel. Foto Aimee&RP

Oesters rapen in Zeeland

In Zeeland kun je in de herfst oesters eten. Restaurants dicht? Geen enkel probleem. Je pakt een emmertje, trekt laarzen aan en je raapt ze zo van de bodem. Wel even wachten tot het eb is! Een oestermes is een must als je ze ook direct wil eten. Vanaf Camping de Vier Bannen bij Ouwerkerk loop je zo de dijk over met je emmertje. Je mag legaal tien kilo per persoon rapen, zolang het voor eigen gebruik is.

oesters rapen
Oesters rapen in Zeeland. Foto Aimee&RP
Verser kan niet! Foto Aimee&RP
De vier bannen
Je zou niet zeggen dat we op 100 meter van de Oosterschelde staan. Foto Aimee&RP

Lammetjes kijken in Brabant

In Brabant stonden wij op boerderijcamping Hoeve de Mertel. Een boerderijcamping waar schapen gehouden worden en je vers lamsvlees kunt kopen. Heerlijk rustig plekje om de hoek van Nationaal park de Loonse en Drunense Duinen.

Hoeve de Mertel
Heerlijk rustig plekje tussen de schapen. Foto Aimee&RP

Legaal wildkamperen in Gelderland

Next stop was Gelderland, waar we op Landgoed Quadenoord stonden. Natuurcamping Quadenoord is lid van Stichting Natuurkampeerterreinen. Om er te kamperen, moet je in het bezit zijn zijn van een Natuurkampeerkaart.

Het is net wildkamperen, maar dan legaal

Een heel bijzonder terrein, met bijzonder weinig faciliteiten. Voor ons perfect want je staat midden in het bos. Het is net wildkamperen, maar dan legaal.

Legaal Wildkamperen in het bos. Foto Aimee&RP

Zand en heide in Drenthe

In Drenthe hebben wij het Mantingerzand ontdekt. Om de hoek ligt Camping de Vosscheheugte. Ook een lid van Stichting Natuurkampeerterreinen. Om er te kamperen, moet je hier dus ook in het bezit zijn zijn van een Natuurkampeerkaart.

mantingerveld

Als je dan toch in die hoek bent: Ook mooi is het natuurgebied de Weerribben. Dat ligt naast Giethoorn. Giethoorn kent natuurlijk iedereen en is ook vaak erg druk. Aan de andere kant van de plassen hebben we daar een superleuk Laarzenpad gelopen.

Laarzenpad
Pad tussen het riet. Foto Aimee&RP

Afwisselend in Overijssel

Last but not least is er dan nog Natuurkampeerterrein De Klashorst. Nu we die Natuurkampeerkaart hebben, ontdekken we pas echt prachtige plekjes. Direct langs Camping De Klashorst lopen prachtige wandelpaden. Wij liepen de route Rondom Rheeze, een wandeling van ruim twee uur. Prachtig want je komt langs het vechtdal, door bossen en door dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

De Klashorst
Met recht een natuurkampeerterrein. Foto Aimee&RP
Wakker worden met dit uitzicht. Foto Aimee&RP

Conclusie

Wij kunnen normaal gesproken niet wachten om Nederland uit te zijn, op weg naar de bergen. Dat zit er nu even niet in. Dan moet je er maar van maken wat je ervan kan maken.  We hebben nu eenmaal een winterproof camper. Nu de restaurants dicht zijn betekent dat zelf barbecuen. In de late herfst kan dan wat fris zijn, dus zoeken we campings waar een vuurtje toegestaan is.

Kamperen in de herfst. Foto Aimee&RP

Eerlijk?  We kunnen nog steeds niet wachten om weer verder te reizen dan ons kikkerlandje. Want we missen de bergen en de poedersneeuw roept! Aan de andere kant moeten we eerlijk toegeven dat er wel echt hele mooie plekjes zijn in ons land.

Tip: Zet je Google maps op snelwegen vermijden.  Zo zie je een heel ander Nederland

Nederland door op tweebaanswegen. Foto Aimee&RP

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer