Bergisches Land, groene outdoor oase, nét over de grens in Duitsland

Door Edwin Hagenouw | hoofdredacteur van Outdoor Dichtbij

De overgang is heel plotseling: zo ben je nog in de drukte rond Keulen en Leverkusen, zo sta je in het prachtige landschap van de hooggelegen rechteroever van de Rijn, ook wel ‘de groene long’ van deelstaat Noordrijn-Westfalen. Zacht glooiende heuvels, kabbelende beekjes, de langzame bochten van de rivier de Wupper, even verderop een van de talrijke stuwmeren. In geen velden of wegen een stad te bekennen. Dit is Bergisches Land!

Geen stad te bekennen (C) Dominik Ketz

Wel pittoreske vakwerkstadjes, kastelen, uitdagende hoogteverschillen, rustige landweggetjes, kleine dorpen met smalle steegjes, vakwerkhuizen, leistenen gevels, gastvrije kleine hotels en dorpsherbergen waar in de herfst ’s avonds de open haard al aan mag, al is het maar voor de gezelligheid.

Het Bergisches Land, grofweg de driehoek tussen Wuppertal, Bergisch Gladbach en Siegen, is helemaal niet zo groot

Het Bergisches Land, grofweg de driehoek tussen Wuppertal, Bergisch Gladbach en Siegen, is helemaal niet zo groot, toch lopen er kris kras door de opvallend dunbevolkte regio zo’n vierduizend kilometer aan goed bewegwijzerde wandelingen. Van makkelijk ommetje rond de kerk tot serieus hiken op een langeafstandswandeltocht.

Bergisches Land
(C) Dominik Ketz

Gegarandeerd vind je onderweg een mooi rustpunt; volop gulle Duitse gastronomie hier, van laagdrempelig caféterras voor koffie met regionaal gebakken verse taart of zoete wafels, tot verfijnd sterrenrestaurant. Morgen weer door!

Niet zomaar toevallige wandelingetjes, maar lopen met Kwaliteitskeurmerk!

De Duitse wandelbond komt graag in het Bergisches Land. Diverse routes kregen al het keurmerk ʻQualitätsgastgeber Wanderbares Deutschlandʼ. Bergisches Wanderland’. Dit zijn de bekendste twee:

Bergischer Panoramasteig

De naam zegt het al: betoverende uitzichten. Doe de hele 244 km en je weet al meteen heel veel over de geheimen van het Bergisches Land. Van bovenaf zie je het nog wat beter: weids landschap, de dalen van de grotere stromen Wupper en Agger, gevoed door vriendelijke beekjes. Heel afwisselend deze tocht: dan weer schaduwrijke bospaden, dan weer open vlakte. Zeker doen: Openluchtmuseum Lindlar, de spectaculaire druipsteengrot Aggertalhöhle, voor wie van imposant geel pleisterwerk houdt: kasteel Homburg! 

De Bergischer Weg

Al ruim een eeuw geleden volgden wandelaars deze tocht, 260 km lang: helemaal van Essen in het Ruhrgebied tot Königswinter in het Siebengebirge. Grootste verrassing is de Altenburger Dom, een enorme gotische kerk die verdwaald lijkt in de weilanden aan de rivier.

Je bent op dat moment al gewend aan alles wat het hier leuk wandelen maakt: idyllische dorpen, een kapel aan de weg, ineens een stoere burcht, een fraai landgoed of chic kasteel. Niet genoeg tijd om de hele dagetappe in één keer te lopen? Zoek een bushalte van de Wandelbus.

Nog twee goede vakantietips om te onthouden

Bergische Streifzüge

Ideaal voor een enkel dagje of zelfs alleen een middag lopen. Korte rondes van 4 tot 16 km, meestal rond een thema. Zoals een ambacht, flora en fauna, iets cultureels. De Bomenweg, de Doekmakersweg, de Bedevaartgangersweg, de Bierweg!

Eifgenbachweg

Een soort tijdreis, helemaal niet zo ver van je woonplaats in Nederland. Ongerepte natuur, als je goed oplet zelfs sporen uit het Stenen Tijdperk, mysterieuze en een beetje spannende plekken waar makkelijk sagen en sprookjes bedacht worden. Of verhalen rond ingrijpende gebeurtenissen in het verleden; een verwoestende brand bijvoorbeeld. Molens genoeg: van Neuemühle ga je op weg naar de Rausmühle en de Markusmühle.

Wandelen op de Eifgenbachweg (C) Dominik Ketz

‘Bergisches Wanderland’ app

Erg handig: de app die ‘Bergisches Wanderland’ heet. Alle etappes van de mooiste langeafstandswandelingen en de Bergische Streifzüge overzichtelijk bij de hand, op je telefoon. Met korte beschrijving en overzichtskaart om op in te zoomen. Leuk: de slimme functies waarmee je, bijvoorbeeld onderweg, al een tafel kunt reserveren in een populaire eetgelegenheid.

Uitzicht Reichshof Blockhaus (C) Dominik Ketz

Meer weten over je volgende vakantiedoel? Kijk op www.dasbergische-vakantieland.nl