Het is media april als ik mijn rugzak inpak en in de auto stap naar Brabant. De lente is net begonnen en de eerste warme dagen hebben mijn verlangen naar een lange broeierige zomer aangewakkerd. Bomen en struiken hebben een fris groene kleur en de zandgrond waarop we wonen is kurkdroog. Een mooi moment om een aantal dagen door te brengen in de natuur. Leven, slapen, werken en wandelen op nog geen half uur rijden van ons huis in Gelderland. Ik ga dit keer alleen op avontuur. Om de rust in alle kracht te ervaren. In dit verhaal neem ik je mee naar de Maashorst.

Hartje Groen en Holenberg

Via landelijke weggetjes leidt Google Maps me soepeltjes naar Charme Camping Hartje Groen in het Brabantse Schaijk. Als ik met mijn reis- en cameratas het hoofdgebouw binnenloop wordt ik hartelijk welkom geheten door een van de gastvrouwen. Het is ondertussen 15.00 in de middag en de zon schijnt uitbundig door de grote ramen naar binnen. Onder het genot van een stevige mok vol stevige Brabantse koffie laat ik me informeren over Hartje Groen en Holenberg. Dit is het bijzondere en afgesloten deel van het park waar de vier AnnA huisjes staan.

Het is duidelijk nog laagseizoen en daar houd ik van, met name in de vroege lente. Op een enkele camper na is de camping nog verlaten. De natuurvijver ligt nog dromerig te wachten op de eerste zwemmers. Even verderop zie ik een eekhoorn knabbelen aan een dennenappel.

AnnA

In een van deze tiny houses ga ik de komende twee nachten verblijven. Ik heb de laatste jaren veel gelezen en gezien over deze bijzondere en duurzame accommodaties. Leuk om nu zelf te ervaren hoe het is om te overnachten in zo’n direct visueel contact met de natuur. AnnA is namelijk een zogenaamd ‘uitschuif-huis’. Afhankelijk van je stemming en de situatie kun je de afmetingen van het huisje aanpassen.

Het leukste aan AnnA is de enorme glazen koepel. Een groot deel van de wanden en het dak geven je hierdoor het gevoel midden in de natuur te leven. Voor mij als natuurliefhebber en droom die uitkomt.

Bij aankomst is het huisje ingeschoven. Ik ontdek tussen de bomen een schattig zwarte tinyhouse, met een grote schoorsteen op het dak. Met een simpele handeling schuif je het dichte dak open en komt de prachtige constructie van hout en glas tevoorschijn. Zo herken ik AnnA van de foto’s en filmpjes die ik voorbij zag komen op internet. Ik stap het grote overdekte terras op, open de deur en stap een oase van rust binnen.

Het enorme tweepersoons bed nodigt uit om te gaan liggen en ik zie hoe het bos onderdeel is geworden van deze leefruimte. De hoge bomen staan vlakbij het huis. Vogels vliegen van tak naar tak en ik hoor spechten vlakbij hun werk verrichten. Ik voel me hier gelijk thuis en weet zeker dat ik enorm ga genieten de komende dagen.

De inrichting van de accommodatie is bijzonder sfeervol en duurzaam. Lekkere luie stoelen, mooi stijlvol servies en een stoere houtkachel als blikvanger en essentieel element. Met temperaturen die ’s nacht in de buurt van het vriespunt bivakkeren is het lekker om vroeg in de ochtend het vuur aan te maken. Zo kon ik in een aangenaam warme ruimte rustig wakker worden en het genieten van het uitgebreide ontbijt.

Maashorst Safari

Na een heerlijk ontspannen nacht en een stevig ontbijt is het tijd om kennis te maken met onze natuurgids van de dag. Samen met mijn goede vriend Bas zullen we samen met IVN-gids Frank de Maashorst verkennen. IVN Nederland (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) zet zich in voor de natuur in de regio, in dit geval de regio Oss. Het zit mee, het is perfect wandelweer, dus we kiezen voor een rondwandeling van een ruime vijftien kilometer.

De Maashorst is het grootste natuurgebied van Noord-Brabant. Een gebied bestaande uit een prachtige natuurkern, met bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen en oude dreven. De natuurkern wordt omgeven door een kleinschalig dynamisch landschap en de kernen van de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. Samen vormt dit De Maashorst. In de Maashorst vind je uitgestrekte heidevelden, rijke bosgebieden en drassige wijstgronden.

Verschillende gebiedspartijen werken met elkaar samen om op duurzame wijze het gebied nog aantrekkelijker te maken en te ontwikkelen tot een van de meest bijzondere gebieden van Nederland. Dit oergebied is ontstaan in de ijstijd en kent een bijzondere geschiedenis waar mens en natuur samen leven. Hier regeren de drie grote grazers van ons land; de wisent, de tauros en de exmoorpony. 

Natuurgids Frank leeft zijn hele leven al in Brabant, in Schaijk om precies te zijn. Een perfecte wandelgenoot dus om de omgeving mee te gaan verkennen. De werkgever van Frank, IVN, heeft zelfs een prima lunchpakket voor ons samengesteld. Het zal ons vandaag dus aan niets ontbreken. We trekken de veters nog strakker aan, smeren ons goed in met zonnebrand en vullen de drinkflessen met water. Tijd om pad te gaan. We zijn benieuwd wat we gaan tegenkomen.

De AnnA huisjes zijn bijzonder populair en veel data zijn al geboekt.. Op de website van De Holenberg vind je meer informatie en de beschikbaarheid.