Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Een berghut op drie uur van Nederland in de Belgische Ardennen!

De HerBerg, de NKBV hut in de Belgische Ardennen ligt in het plaatsje Sy, slechts veertig kilometer ten zuiden van Luik. Hier kun je de sfeer komen proeven van een echte berghut. Een ideaal uitgangspunt voor wandelaars, mountainbikers en klimmers, om te trainen of om er even lekker helemaal tussenuit te zijn. Bij aankomst word je welkom geheten door de Huttenwaard, een NKBV-vrijwilliger die de hut beheert en je aan de bar kan voorzien van een drankje.

De hut is al sinds 1983 een uitvalsbasis voor NKBV-leden die er eens even lekker een dagje of weekendje op pad willen. In 2020 is de hut helemaal verbouwd en biedt NKBV-leden en introducés een eenvoudige, functionele en uiterst betaalbare accommodatie. De HerBerg is een zelfverzorgings-onderkomen dat is bedoeld voor zowel NKBV-leden als niet NKBV-leden (elk NKBV-lid mag een introducé meenemen). Zowel groepen als individuele bezoekers zijn welkom.

Als uitvalsbasis voor wandelaars, mountainbikers en klimmers is deze berghut van de NKBV niet alleen een onmisbaar onderdeel van je vakantievoorbereiding, maar een vakantie op zich. Je kunt er van alles doen. In de omgeving vind je ook veel leuke dorpjes als bijvoorbeel Hamoir en Durbuy.

Door de overstromingen in juli 2021 heeft De HerBerg grote schade opgelopen. Naar verwachting opent de HerBerg in het najaar van 2022 haar deuren. Kijk voor meer informatie op nkbv.nl/de-herberg/

Wandelen in de Ardennen

Je kunt fantastisch wandelen in de omgeving van de HerBerg. In de buurt van Sy zijn door de lokale V.V.V. negen gemarkeerde rondwandelingen uitgezet, variërend van 2,5 tot 11,0 km. In de directe omgeving van de HerBerg bevinden zich vijf van die rondwandelingen.

Herberg België

Er is ook een kaart waarop deze wandelingen staan ingetekend. Het bezit van deze kaart is niet perse nodig, alle routes zijn namelijk goed gemarkeerd. Wil je de kaart wel gebruiken dan is deze o.a. verkrijgbaar bij café restaurant “a la Ferme” op zo’n 100m van de HerBerg. De kaart is niet echt geschikt als topografische kaart maar geeft wèl een goed overzicht van de gemarkeerde wandelmogelijkheden.

Wil je toch liever een topografische kaart gebruiken, neem dan de NGI-kaart, nummer 49/5-6 (schaal 1 :25.000). Deze topografische kaart is te koop in de HerBerg. Vraag erom bij de huttenwaard.

Ideale uitvalsbasis voor fietstochten

De laatste jaren weten steeds meer fietsers de weg naar de HerBerg te vinden als ideale uitvalsbasis voor fietstochten. Wil je fors klimmen, of liever een lange rustige klim met fraaie afdaling, word je liever uitgedaagd met een korte pittige stijging (tot 14%!) of is een vlak stuk toch meer aan jou besteed?

Je kunt het allemaal vinden in de omgeving van Sy. Het landschap wisselt zich af tussen mooie vergezichten, agrarisch gebieden, bossen, toeristencentra, binnenweggetjes en fietspaden. Kortom er is meer dan genoeg te ontdekken.

Klimmen

Je kunt fantastisch klimmen in de omgeving van de HerBerg. Sy is voor Nederlandse klimmers altijd een speciaal klimgebied geweest. De liefde voor het gebied resulteerde zelfs in de bouw van een eigen onderkomen, de HerBerg, voorheen Tukhut. Dankzij de verbondenheid met Sy hebben vele Nederlandse klimmers in Sy hun eerste stappen in de rots gezet. We hopen dat er nog veel klimmers zullen volgen nu het gebied weer toegankelijk is na lange tijd gesloten te zijn geweest.

Na een klimverbod van bijna twintig jaar is het weer mogelijk om in de regio Sy op diverse rotsmassieven te klimmen

In de tweede helft van de vorige eeuw heeft Sy zich stap voor stap ontwikkeld tot een waar klimparadijs. Na een klimverbod van bijna twintig jaar is het weer mogelijk om in de regio Sy op diverse rotsmassieven te klimmen.

Wil je gaan klimmen in België? Dan heb je de NKBV-klimjaarkaart nodig. Hiermee ondersteun je pacht en onderhoud van de klimgebieden. Bekijk ook alle informatie over toegang, parkeren en speciale regels die gelden voor de 17 klimgebieden waar je momenteel met de NKBV-klimjaarkaart kunt klimmen.

Je vindt acht klimgebieden in de buurt van de HerBerg. Voor het complete overzicht van klimgebieden die je kunt klimmen met de klimjaarkaart ga je naar de NKBV-tochtenwiki. Meer over klimmen in Sy vind je hier.

Workshops

Vanuit de HerBerg worden elk jaar verschillende workshops georganiseerd door Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV. De HerBerg is de ideale uitvalsbasis om dichtbij huis kennis te maken met verschillende bergsport activiteiten. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Met de workshops leer je meer over bergsport, zoals klettersteigen, weerkunde, alpiene touwtechnieken en fotografie. Kom meer te weten over welke activiteiten je kunt ondernemen met je kinderen of hoe je een GPS gebruikt. Ook wandeltechnieken komen aan bod, evenals de workshop weerkunde waarin je leert het weer in de bergen te voorspellen.

Trailrunning

Steeds meer hardlopers trekken de bergen in om daar trailrunning te ontdekken. Het hardlopen over natuurlijke ‘offroad’ paden, kan overal! De omgeving van Sy is prachtig om op je trailrunschoenen te ontdekken. Een mooie bosrijke omgeving, smalle paadjes en veel hoogteverschillen geven je het ultieme trail gevoel. Als je kunt hardlopen kun je je aan trailrunning wagen. Welke afstand en snelheid maakt niet uit. Als je meer belang hecht aan de beleving van de natuur en minder aan snelheid dan is trailrunning vast iets voor jou.

De meeste trailrunners hebben een avontuurlijke geest en vinden het geweldig om te dwalen en ontdekken zo de mooiste routes. Samen of alleen. De sport kenmerkt zich door het grote plezier in beleving. Laat je onderweg verrassen met heerlijke smalle paadjes (single tracks), natuurlijke hindernissen zoals bomen, heuvels, bergen, rotsen en soms vind je zelfs een beek op de route die je moet doorkruisen.

Puur en ongedwongen peddelplezier

Ben je in de Ardennen dan is kanoën een van de activiteiten die je zeker niet mag overslaan. Kanoën op de Ourthe, de Lesse, de Amblève of de Semois, het is en blijft een verrassende en verfrissende sportieve activiteit. Het water kabbelt doorgaans in een rustig tempo voort, met af en toe een kleine waterkering. Een spannend en afwisselend landschap. Na elke bocht is het uitzicht weer anders met mooie doorkijkjes.

Onderweg geniet je van een veelheid aan vogels en met een beetje geluk zie je wild in de wei. Ook zijn er meerdere plekken om lekker te pauzeren, een hapje te eten of wat te drinken. Puur en ongedwongen peddelplezier door de prachtige en ongerepte natuur van de Belgische Ardennen.

In de omgeving van Sy zijn er meerdere grotten die een bezoek waard zijn. De natuurlijk gevormde onderaardse ruimte, kunnen echte doolhoven zijn. In de geschiedenis van de mens hebben grotten een belangrijke rol gespeeld, omdat zij een veilig onderkomen boden. In sommige van deze grotten hebben mensen duizenden jaren geleden zelfs grotschilderingen achtergelaten.


Meer weten? Ga naar nkbv.nl/de-herberg/


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer